Vietnam met kinderen
www.verrereizenmetkinderen.nl Vietnam Laos Cambodja

Wat is verkrijgbaar en wat neem je mee?

Vietnamezen hebben ook kinderen, met dezelfde basisbehoeftes en wensen als die van ons. De manier waarop er hier mee wordt omgegaan wijkt af van wat wij in Nederland gewend zijn. De Vietnamese wijze ligt dichter bij de natuur en is daarmee vaak een stuk milieuvriendelijker. Het loont moeite en kosten om de goede dingen van de Vietnamezen af te kijken en toe te passen bij jouw kind. Maar westerse consumptiepatronen zijn ook tot hier doorgedrongen, misschien jammer omdat het ten koste gaat van de Vietnamese authenticiteit, maar wel prettig voor toeristen reizend met kleine kinderen. De meeste westerse baby- en kinderartikelen zijn inmiddels ook in Vietnam verkrijgbaar, maar misschien kun je wel zonder.

Wegwerpluiers.
In Vietnam kun je Huggies, Pampers en luiers van Vietnamese merken vinden zoals Bobby en BinBin. De kwaliteit, ook van de Pampers en Huggies, is wel minder dan we in Nederland gewend zijn. De verkrijgbaarheid is goed. In veel kleine winkeltjes en markten kun je ze vinden. Op bijna alle plekken waar wij hebben overnacht, waren ze binnen een straal van een kilometer te vinden. Reis je naar heel afgelegen plekken, dan is het handig om voldoende voorraad mee te nemen. Neem, als je op zoek bent voor de zekerheid een luier mee als voorbeeld. Vochtige babydoekjes zijn wat schaarser, maar ook goed te vinden. Tot voor kort gebruikten Vietnamezen geen wegwerpluiers, en nog steeds wordt het gezien als een luxe artikel, alleen weggelegd voor de welgestelde Vietnamees. Voor zindelijkheidstraining is veel aandacht. Vanaf ongeveer één jaar loopt babylief zoveel mogelijk in blote billen rond en wordt snel gereageerd op dreigende poep of plas. Dit kan ook goed doordat het leven zich voornamelijk buiten afspeelt en de temperaturen over het algemeen heel aangenaam zijn. Rond de achttien maanden zijn nagenoeg alle kinderen zindelijk. Dit zal in de toekomst veranderen. We zien nu al luiers in zo goed als alle maten. Wel is maat XL moeilijker verkrijgbaar en valt klein. Kinderen die nu aan de wegwerpluiers zijn, zullen dus later zindelijk worden. Wat zal dat veel extra afval opleveren!

Zwemluiers zijn overigens niet verkrijgbaar in Vietnam. Maar zeer handig om bij je te hebben als kindlief aan de diarree is, net als jij eens leuk samen in dat uitnodigende zwembad wil duiken.

Babyvoeding
Babymelkpoeder is in Vietnam erg goed verkrijgbaar, zelfs beter dan in Thailand. In bijna elke straat is wel een winkel te vinden met een goede voorraad. Er zijn veel soorten te vinden, we hebben zelfs bussen van het Nederlandse merk Friso zien staan. Het zal geen moeite kosten om melkpoeder te vinden passend bij jouw kind. Naast babypoeder wordt ook instant babypap verkocht.

Potjes babyvoeding zijn daarentegen moeilijk te vinden, maar wel weer minder moeilijk dan in Thailand. Vooral in de twee grote steden en op plaatsen waar westerse (expat)gezinnen vakantie houden bestaat de kans dat je ze tegenkomt.

Flesjes en spenen zijn in de grote shoppingmalls in de twee grote steden verkrijgbaar, maar de kans is groot dat de spenen van een ander merk zijn dan waar jouw kind aan is gewend. Handig om voldoende voorraad mee te nemen van thuis.

Overigens is een dompelaar, waarmee je water kunt koken, zeker handig om mee te nemen als je kind nog aan de flesvoeding is. Niet elke accommodatie biedt coffee and tea making facilities (=waterkoker).

Schoenen en kleding
Ook tijdens je reis groeien de kinderen door. Het zou kunnen betekenen dat ze op een gegeven moment tijdens de reis toe zijn aan een nieuw stel schoenen of uit hun kleding zijn gegroeid. Goed nieuws: ook Vietnamese kinderen dragen schoenen en kleding. Maar misschien hecht je belang aan kwaliteit of wijkt de Vietnamese smaak af van wat jij mooi vindt. Dan is het leuk om te weten dat je in Vietnam heel betaalbaar kleding en schoenen op maat kunt laten maken. Hoi An is hier het mekka van schoen- en kledingmakers. Je kunt ook het favoriete jurkje van je dochter laten kopiëren in een maatje groter.  Wij ontmoetten een Australische familie met drie kinderen die hun vakantie gebruikten om in Vietnam een nieuwe kledingcollectie te laten maken.

Kindervervoer
De kleinste Vietnamese kinderen worden over het algemeen op de heup vervoerd of hangen in een doek op moeders rug. Hier en daar hebben we al wel een Vietnamese baby in een kinderwagen gesignaleerd, maar het is nog een zeldzaamheid. We zijn nauwelijks winkels tegengekomen die buggy’s of rug/buikdragers te koop aanbieden. In een groot shoppingcenter in Ho Chi Min City zijn wel kinderwagens te koop, maar de kwaliteit is niet geweldig. Een kinderwagen krijgt overigens veel te verduren in Vietnam. Soms is er een soort van stoep langs de straat, maar meestal niet. En in beide gevallen zul je over hobbelige stenen en door diepe kuilen moeten manoeuvreren, waardoor de wagen snel zal slijten. Meenemen van thuis dus en bij aankoop niet bezuinigen op de kwaliteit. Mocht de buggy onverhoopt toch stuk gaan, dan kun je langsgaan bij een van de vele garages waar aan brommers wordt gesleuteld. Voor een klein bedrag zul je snel weer met een gerepareerde kinderwagen buiten staan.

Slapen
Net als in Thailand bieden de meeste accommodaties geen babycots aan. Alleen de luxere die ingesteld zijn op gezinnen met kinderen. Vietnamese kinderen slapen in een hangmat of bij hun ouders in bed. Natuurlijk kun je kiezen voor de Vietnamese ‘way of sleeping’ maar wij zijn altijd weer blij met de travelbeds die we voor onze kinderen hebben meegenomen. Slapen de kinderen op een andere kamer of wil je uit eten terwijl het kroost in bed ligt? Dan is een babyfoon met goed bereik handig om bij je te hebben.

Speelgoed
Er is veel speelgoed op veel plekken te koop. De kwaliteit is over het algemeen belabberd en het is niet gekeurd op kindveiligheid. Heel frustrerend voor kinderen als ze leuk lijkend speelgoed cadeau krijgen, maar het binnen no-time stuk is. Natuurlijk is er genoeg te vinden dat wel leuk en duurzaam is. Wel even opletten dus.

Strandspeelgoed wordt overigens niet in iedere badplaats aangeboden. Natuurlijk komen ze met plastic lepeltjes, yoghurtbakjes en takjes ook heel ver, maar er gaat toch niets boven een felgekleurd emmertje met een echt schepje en harkje. Luxe, maar leuk als je langere tijd op een strandbestemming verblijft. Wij kwamen ze voor het eerst tegen in Mui Ne, en hebben ze meegenomen naar Phu Quoc, waar we het niet te koop hebben gezien. Na vertrek uit Phu Quoc  hebben we er Vietnamese kinderen weer blij mee gemaakt.

Niet helemaal legaal, maar erg leuk voor de kinderen. In Vietnam worden op veel plaatsen gekopieerde dvd’s aangeboden, waaronder ook de nieuwste kinderfilms. En dat voor zo’n 0,50 euro per stuk.

Content for id "TellerGoogle" Goes Here