Vietnam met kinderen
www.verrereizenmetkinderen.nl Vietnam Laos Cambodja

Eten en drinken met kinderen in Vietnam

Wat eten en drinken betreft is er een heel ruim aanbod in Vietnam. Groenten, fruit, kruiden, noten, rijst en noedels, (stok)brood en banket, soepen, loempia’s, pasta’s, pizza’s, pannenkoeken en patat en meer. Het eten in Vietnam wordt over het algemeen niet pittig opgediend. Wel staan overal sausjes op tafel om je gerecht pittiger te maken. Het standaard eten bestaat (uiteraard) uit rijst, groenten en vis of vlees. De groenten worden kort gewokt, en nog bijna rauw of al dente opgediend. Onze kinderen konden dit niet waarderen, en aten dit dus niet. Rauwe wortel, tomaat of komkommer ging er wel in. Gewone witte rijst of plakrijst (wat met de handen gegeten mag worden) vonden ze ook lekker. Zeker als een bal plakrijst als een cadeautje was verpakt in een bananenblad.

Een groot voordeel van de Franse invloed op de Vietnamese keuken is wel de beschikbaarheid van lekker brood (baguettes en soms zelfs bruin brood), smeerkaas (la vache qui rit), crêpes en mayonaise. Opvallend is trouwens de afwezigheid van McDonalds in Vietnam. De Indier is overigens wel overal aanwezig. Het eten is er heerlijk. Zo vlees- en visgericht als de Vietnamese keuken is, zo veel aandacht is er voor (gekookte!) groenten in de Indiase keuken. Als je je kinderen groenten wilt laten eten, dan is het Indiase restaurant de aangewezen plek. Goed doorgekookte spinazie, bloemkool, erwten en gebakken aubergine: onze kinderen aten het hier. Uiteraard ook voor vegetariërs een goede plek om een lekkere gevarieerde maaltijd voorgeschoteld te krijgen.

Vietnamezen eten zelf als ontbijt en middagmaaltijd meestal Poh. Rijst, vlees en groente, met daarover een bouillon gegoten. Ook in restaurants waar je gebruik kunt maken van een ontbijtbuffet kun je ’s morgens je bordje al volscheppen met hartige rijstgerechten. Daarnaast wordt gelukkig ook brood, beleg en fruit aangeboden. Fruitshakes en fruitjuices zijn overigens heerlijk, gezond, goedkoop en overal verkrijgbaar.

Ondanks het ruime aanbod vonden wij het moeilijk te bedenken wat onze kinderen moesten eten. Hun maaltijden waren minder gevarieerd dan wij zouden wensen en ze thuis binnen krijgen. Achteraf gezien was het meenemen van vitaminepillen geen slecht idee geweest. Uiteraard heeft het minder goed en gevarieerd eten ook te maken met de situaties waarin er gegeten wordt. Eten in steeds verschillende restaurants is meestal niet de favoriete bezigheid van een kind. Het moet zich gedragen en er zijn veel meer prikkels dan wanneer je thuis in je vertrouwde omgeving aan tafel zit. Onze jongste hebben we regelmatig bijgevoed met potjes babyvoeding, die in Vietnam in de grote steden verkrijgbaar waren.

Waarschijnlijk heeft de Vietnamese keuken veel meer verrassingen voor kinderen in petto dan wij hebben ontdekt. Het aanbod is zo gevarieerd dat er voor elk kind wel iets te vinden is dat hij of zij lekker vindt.

Content for id "TellerGoogle" Goes Here